Duyuru

Kapat
Henüz duyuru yok.

Geçenlerde depolarda bulduğum Apple II GS disket lotu

Kapat
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

Geçenlerde depolarda bulduğum Apple II GS disket lotu

Bu apple cihazlar hakikaten ilginç, geçmişte bir firma bütün IT'sini Apple II GS'ler üstünden yürütmüş. Bunlara dair bir sürü disket geçti elime. Firmanın adına sanına bugün ulaşmak mümkün değil. Enteresan geldi bana...

Disketlerden kanalımda yayınladığım bir depolar / bit pazarı videosunun sonunda bahsettim, şuradan bakabilirsiniz..

İleride yerim olursa bir 8 bit Apple cihaz istiyorum... gerçekten çok şık cihazlar...

Apple II GS 16 bit ama senin için 8 bitini disable ederiz

Yorum yap

65C816 kullanıyor, address bus'ı multiplex edilerek 24 bit bellek adresleyebiliyor ama özünde 8 bit bir işlemci.
      https://en.wikipedia.org/wiki/WDC_65C816

Yorum yap

İşletim sistemi 16bit Hatta GS/OS Apple'ın yazdığı ilk 16bit işletim sistemidir. Mac OS'un temelleri burada atılmıştır.

Yorum yap

Sanallaştırma mı kullanmışlar? Yahu 8 bit cpu nasıl 16 bit olur? Gemide repliği gibi oldu...

Yorum yap

Tabii, hatta docker ile yapmışlar

CPU sadece 8bit değil. 16 bit de destekliyor. Niye 8bit gibi hor görüyorsun?

Yorum yap

Cpu'ların kaç bit olduğu databus'larının büyüklüğü ile belirtilir, D0-D7 arası 8 bit bir databus var 65c816 işlemcisinde aynı zamanda A16-A23 olarak multiplex ediliyor bu pin'ler. 16 bit register dersen 6809'da da z80'de de 16 bit register var ancak hepsi belleğe 8 bit veriyolu ile erişiyor yani iki defa erişim yapıyor 16 bit register'ları doldurmak için.

Hor görmüyorum bu arada, Bill Mensch abimiz (gerçi onun da ne menem bir adam olduğunu hala çözemedim ya) bizzat Steve Jobs ve Woz'un ayağına gidip pazarlamış bu işlemciyi. Adam hala da fpga core olarak pazarlamaya devam ediyor. Sevdiğim, daha doğrusu ileride seveceğim bir işlemci. Elimde var ancak çalıştırıp hız testi yapmanın ötesinde bir şey yapmadım henüz.
              Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  schem.gif
Görüntüleme: 1
Büyüklüğü:  23,4 KB

Yorum yap

Hem 8bit hem de 16bit desteği var işlemcinin abi. [ATTACH]n986[/ATTACH]

Sixteen-Bit Architecture The 65816 and the 65802

While the 65C02 was designed more as a CMOS replacement for the 6502 than an enhancement of it, the 65802 and 65816 were created to move the earlier designs into the world of sixteen-bit processing. Although the eight-bit 6502 had been a speed demon when first released, it’s competition changed over the years as processing sixteen bits at a time became common, and as the memory new processors could address started at a megabyte.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  65816.png
Görüntüleme: 1
Büyüklüğü:  108,8 KB

Figure 4.1 shows the programming model for the 65816 in native mode. While the accumulator is shown as a sixteen-bit register, it may be set to be either a single sixteen-bit accumulator (A or C) or two eight- bit accumulators, one accessible (A) and the other hidden but exchangeable (B). While the index registers are shown as sixteen-bit registers, they may be set, as a pair, to be either sixteen-bit registers or eight-bit registers – their high bytes are zeroed when they are set to eight-bits. The obvious advantage of switching from a processor with eight-bit registers to one with sixteen-bit registers is the ability to write programs which are from 25 to 50 percent shorter, and which run 25 to 50 percent faster due to the ease with which sixteen-bit data is manipulated.

Yorum yap

Ben diyorum 8 bit mimari sen diyorsun 16 bit hesaplama
                  İkisi de doğru ama o işlemci 8 bit oluyor sonuçta. Dediğim gibi bu özellikler 8 bit başka işlemcilerde de vardı. ALU’su bile 8 bit, sadece yazmaçlar (register) 16 bit.

Yorum yap

Açık söyle kardeşim, sen benim apple ii gs sahibi olmamı mı istemiyorsun?

Yorum yap

I.R.on Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      Ben diyorum 8 bit mimari sen diyorsun 16 bit hesaplama
                      İkisi de doğru ama o işlemci 8 bit oluyor sonuçta. Dediğim gibi bu özellikler 8 bit başka işlemcilerde de vardı. ALU’su bile 8 bit, sadece yazmaçlar (register) 16 bit.
                      Bardağın dolu tarafından bakıyorum

I.R.on Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      Açık söyle kardeşim, sen benim apple ii gs sahibi olmamı mı istemiyorsun?
                      Bilakis, iki tane nereden Apple II GS buluruz diye düşünüyorum. AppleTalk'dan bağlayıp karşılıklı Doom oynardık

Yorum yap

Hazırlanıyor...
                      X