Duyuru

Kapat
Henüz duyuru yok.

[PC] Greaseweazle - Manyetik akı seviyesinde disket okuyucu/yazıcı

Kapat
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

[PC] Greaseweazle - Manyetik akı seviyesinde disket okuyucu/yazıcı

Retro bilgisayarlar için Gotek'e alternatif olan FlashFloppy firmware'i ile tanıdığımız Keir Fraser yeni projesinin ilk sürümünü yayınladı.

Şuradan incelenebilir : https://github.com/keirf/Greaseweazle

Bu proje sayesinde 3.5 yahut 5.25 bir sürücü kullanarak değişik sistemlere ait floppy diskleri okuyup yazabileceğiz. Ben başlıkta manyetizma dedim ama ecnebi ona flux diyor. Bir nevi KryoFlux alternatifi ürün.

İlk haberini aldığımda arduino/atmega328 ile uğraştığını görmüştüm ancak ilk versiyonu yayınladığında bluepill denen (bir kaç sene önce Ketchup projesinde ben de kullanmıştım) ucuz STM32 board'larından kullanıyor. STM32 ve floppy dışında işin donanım tarafında herhangi bir pasif eleman bile yok, yani yapılması kolay.

İşin fantazisine bakar mısınız, PC floppy drive'ı ile 1541 floppy imajı yazmak mümkün olacak (pc için de 5.25 floppy bulamıyoruz ya orası ayrı)

Ben yapmaya başladım, aşama aşama fotoğraflıyorum, bitirdiğimde bir test videosu da çekerek paylaşmayı düşünüyorum,

İyi forumlar

Eline sağlık. Deneyimlerini heyecanla bekliyoruz.

Yorum yap

Ben susayım, fotolar konuşsun. Zamazingoyu yaptım ve çalıştırdım bu arada, epey de bir zaman oldu. GreaseWeazle'ın facebook grubunda da paylaşmıştım bu fotoları.

Benim kullandığım malzemeler bunlar

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  IMG_2632.JPG
Görüntüleme: 1
Büyüklüğü:  127,3 KB

Önce malzemelerin delikli plaket üstündeki yerleşimlerini belirledim

Resmin ismi:  IMG_2629.JPG
Büyüklüğü:  84,0 KB

Konnektör takılı bir şekilde 34 pin floppy erkek header'ları lehimledim. Bu noktada dikkatli olmak gerekiyor, pin'ler ileri geri gidebiliyorlar. Benim yaptığım da çok mükemmel olmadı.

Resmin ismi:  IMG_2637.JPG
Büyüklüğü:  155,3 KB

Bu aşamada BluePill board denen ucuz ARM geliştirme kartımıza erkek header lehimleyeceğiz, beraberin delikli plakete de board'umuzu takacağımız dişi header'lar lehimleyeceğiz. Elimde kısa boy dişi header olmadığı için ben Arduino'larda da kullanılan uzun dişi header'lardan kullanmak durumunda kaldım. (Aşağıdaki fotoda yamulmuş 34 pin header'ı gözlemleyebilirsiniz )

Resmin ismi:  IMG_2641.JPG
Büyüklüğü:  78,2 KB

Resmin ismi:  IMG_2642.JPG
Büyüklüğü:  91,4 KB

Bu breadboard'u sabitleme aracı olarak kullanmayı sağolsun Özay Turay'ın tapuino projesinde öğrenmiştim. Kimisi de header yerinden oynamasın diye patafix türü yapıştırıcılar tercih ediyor.

Resmin ismi:  IMG_2643.JPG
Büyüklüğü:  129,8 KB

Resmin ismi:  IMG_2653.JPG
Büyüklüğü:  119,2 KB

Bu aşamada 34 pin floppy header ve geliştirme kartımız bağlı haldeyken plaketimizin görüntüsü şöyle bir şey.

Resmin ismi:  IMG_2656.JPG
Büyüklüğü:  176,5 KB

Artık bağlantıları yapmamız lazım. Bunun için plaketi ters çeviriyoruz. Bu iş için bir cheat sheet hazırladım ben. Bu tarz lehim işlerinde çiplerin lehim tarafından görüntüsünü önceden kağıt üstünde hazırlamak işimi epey kolaylaştırıyor. Oryantasyonu geliştirme kartının üstündeki 5v / GND / 3.3V hatları üzerinden kafanızda oturtabilirsiniz.

Resmin ismi:  IMG_2657.JPG
Büyüklüğü:  91,6 KB

Ve 34 pin floppy kablonun gireceği header ve arm geliştirme kartı arasındaki bağlantıları yapıyoruz.

Resmin ismi:  IMG_2660.JPG
Büyüklüğü:  191,7 KB

ARM geliştirme kartının ilk programlanması için TTL2USB tarzı bir aparata ihtiyacımız var, ben uzun header kullandığım için onları kolayca bağlıyorum ve programlasını yapıyorum. Programlayabilmek için arm geliştirme kartının üstündeki boot jumper'larından B11, B10 tarafında olanı 1 konumuna getirmek gerekiyor.

Resmin ismi:  IMG_2662.JPG
Büyüklüğü:  100,6 KB

Resmin ismi:  20_programming_stm32.jpg
Büyüklüğü:  110,9 KB

Yorum yap

Tabii işler donanımı oluşturunca bitmiyor, Python ve ilgili yazılımları yüklemek gerekiyor. Alet kurulduktan sonra Flashfloppy'ye benzer şekilde usb üstünden firmware update'i alabiliyor. Kullanımı da yine ttl üstünden değil USB üstünden oluyor. Cihazı yaptıktan sonra USB üstünden bilgisayar tanımıyorsa iki noktaya dikkat etmek gerekiyor,

1. Bu ucuz blue pill board'larda USB D+ ile toprak hattı arasında 1.5K direnç olması gerekirken 10K veya 4.7K direnç ile geliyorlar. Bunu olması gereken değere çekmek için ya board'un arkasındaki R10 direncini uygun değerli SMD direnç ile değiştiriyoruz, yahut da PA12 ile 3.3V arasına 1.8K alışık olduğumuz tipte direnç bağlıyoruz. (Board USB üzerinden bilgisayara kendini düzgün tanıtıyorsa gerek olmayabilir buna, kimi bilgisayarlar buradaki dirence karşı daha toleranslı)

Resmin ismi:  BluePillUsbResistor.jpg
Büyüklüğü:  130,7 KB
        Kaynak : http://amitesh-singh.github.io/stm32...blue-pill.html

2. Bu daha sinir bozucu bir durum, bu board'larda elemanlar micro usb konnektörünü düzgün lehimlememiş olabiliyorlar. USB sorununuz varken üsttekini de yaptınız ve hala sorununuz devam ediyorsa micro usb konnektörüne reflow tabir edilen işlemi uygulamak gerekiyor. Bağlantı için çok az lehim kullanılmışsa duruma göre bir miktar lehim eklemeniz gerekebilir. Benzer şekilde konnektörün sağlam yerinde durması için gerekli bazı lehimleri yapmamış olabiliyorlar. Bunları da yapmak iyi olur.

Ben başlangıçta cihazı usb üzerinden tanıtabildiğim için daha sonra usb üzerinden görünmeyince direnç fix'ini yaptım, düzelmeyince ters polarite verip board'a zarar verdiğimi düşünmüştüm. Ancak sonra bir yerde bu usb konnektör ile ilgili yaygın sıkıntıyı okuyunca konnektörün üstüne bastırıp bağlantıyı denedim, alet tekrar çalışmaya başladı. Yukarıda bahsettiğim eksik lehimleri tamamlayıp sıvı flux ve havya ile sürükleme yöntemi ile konnektörün lehimlerini tazeledim. Bundan sonra sorun tamamen çözüldü.

İşin PC tarafındaki kullanımı noktasını sizlere bırakıyorum, burası da biraz maceralı. Amiga için yazdığım disket imajı için HXC'den pozitif sonuç alamayınca şu aşağıdaki Disk Utilities'i kullandım. Bu arada WSL (Windows Subsytem for Linux) ile de tanışma imkanım oldu.

https://github.com/keirf/Disk-Utilit...ster/README.md

Üstte belirtmemiştim. Delikli plaket üstünde floppy power için herhangi bir şey yapmadım. Bir adaptörle floppy'e 5v'u ayrıca verdim ben. STM board ise usb'den aldığı güç ile çalışıyor. Floppy'e de yetecek kadar güç veren bir usb kullanımı söz konusu ise aynı hatta da bağlayabilirsiniz.

Yorum yap

Hazırlanıyor...
        X